Wednesday, October 05, 2005

Může i umírněná konzumace škodit

Bylo vědecky zjištěno a ověřeno, že umírněné požívání piva (tj. 0,5-1 l piva denně u mužů, žen 0,3-0,6 l) má prokazatelně blahodárné účinky na lidský organizmus. Potvrdilo se, že pivo má ochranný vliv na vznik a progresi aterosklerózy. Následkem toho se snižuje výskyt ischemické choroby srdeční a úmrtnost na akutní infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Mírná konzumace piva vede k poklesu krevního tlaku v důsledku rozšíření cév a změn ve vodním a minerálovém hospodářství. Po požití piva se snižuje hladina krevního cukru, což společně s lepším využitím inzulinu příznivě ovlivňuje metabolizmus cukrů a tuků. Pivo neobsahuje cholesterol ani jiné tuky, a ač to zní málo uvěřitelně, je kaloricky chudší než např. jablečná šťáva, mléko či kolové nápoje. Je také vhodný přírodní prostředek působícím proti stresu, odstraňuje napětí a podporuje družnost a porozumění. Lze tedy konstatovat, že milovníci piva jsou pozitivněji naladěni a vykazují prokazatelně nižší riziko vzniku srdečních a cévních komplikací.