Tuesday, May 04, 2010

Pivo

Pivo, vitaminy a další důležité látky pro výživu a zdraví člověka

I když Česká republika podle výstavu piva zaujímá mezi světovými producenty patnácté místo s roční produkcí pohybující se okolo 18 milionů hektolitrů, patří jí absolutní a neotřesitelné prvenství v roční spotřebě na osobu, která se stále pohybuje okolo 160 litrů. Vzhledem k této skutečnosti je neustále třeba seznamovat veřejnost s tím, že pití piva má pozitivní účinky na její zdraví.
Pivo je dispersní soustavou různých sloučenin. Navíc jde o koloidní roztok různých makromolekul – bílkovin, nukleových kyselin, sacharidů a lipidů. Chemické složení piva se mění v širokých mezích. V závislosti na extraktu původní mladiny a stupni prokvašení obsahuje pivo asi 2 až 6 procent extraktivních látek. Hlavní součástí extraktu jsou sacharidy (dextriny, mono– a oligosacharidy, maltóza, maltotrióza, pentóza). Asi 6 až 9 procent extraktu tvoří dusíkaté látky. V pivu jsou mimo jiné dále polyfenolové látky (cca 100 až 180 mg/l), hořké látky z chmele (cca 15 až 40 mg/l), barviva (melanoidiny), glycerol, lipidy, heterocyklické látky a vitaminy. Energetická hodnota 10% piva se pohybuje okolo 1500 kJ/l a u 12% piva okolo 1800 kJ/l.
Již delší dobu je známo, že rozumné, tj. střídmé či přiměřené pití piva (v literatuře se lze setkat i s ne zrovna nejlepším překladem z angličtiny – „moderované pití“) má na zdraví člověka blahodárné účinky.
Asi nejvíc se hovoří o pozitivním vlivu alkoholu na snížení počtu kardiovaskulárních onemocnění (CVD).
Kardiovaskulární choroby (CVD) představují v našich zeměpisných šířkách hlavní příčinu úmrtnosti – až 65 % populace umírá na komplikace aterosklerózy, infarkty myokardu, cévní mozkové příhody.

Labels: