Wednesday, April 09, 2008

Mládež a alkohol

Dívky mezi hospitalizovanými dětmi ovšem v této kategorii převládají například v Ostravě. "Máme informaci, že za posledních pět let bylo zaregistrováno asi sto případů dětí pod vlivem alkoholu ve věku od dvanácti do osmnácti let. Převažují dívky. Podle našich lékařů je tento záchyt ale jen špičkou ledovce," říká tiskový mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě Štěpán Neuwirth.
Celkem osm dětí pak v roce 2003 přijalo také tamní oddělení pediatrické a resuscitační péče. "Z toho dvě dívky byly v takovém stavu, že musely být zajištěny jejich dýchací cesty. Třináctiletá dívka měla v krvi čtyři promile alkoholu. Děti a mladiství pijí většinou vodku a červené víno, chlapci ještě kombinují marihuanu. K opilství dochází většinou při nějakých oslavách teenagerů. Převažuje první zkušenost s alkoholem," dodává k tomu tiskový mluvčí ostravské fakultní nemocnice.
Důvody těchto případů jsou podle odborníků různé. Velký vliv má mít také rodinné prostředí, ale také celkový současný životní styl. Děti se třeba méně zajímají o organizované a kolektivní formy zábavy. Z toho pramenící nuda je mnohdy vede právě k poznávání i takových zážitků, jako je právě alkohol, či jiné látky.
Ani v ostatních regionech však situace není omnoho růžovější. Neuplyne měsíc, aby na benešovské záchrance neskončilo dítě s otravou krve alkoholem. O prázdninách pak sanitka k podobným případům vyjíždí každý víkend.