Thursday, March 13, 2008

Opilost

Opilost
Nastává příjemný pocit uvolnění, vše se zdá růžové, nadějné. Starosti mizí. V menšině případů nastává pravý opak, zasmušení, lítost a pláč. Opilý se rád poslouchá, chlubí, sám sobě se zdá být duchaplný, a skutečně z počátku je žertovný, baví společnost.
Sympatie stoupají. Někdy by opilý objímal celý svět, rád se kamarádí, platí za druhé.Povolí vnitřní napětí, ostych a bázeň. “Rozváže se” jazyk nejen mateřský, ale I cizí. Zábrany mizí, takže padá přetvářka a respektování mravních i právních příkazů. Prozrazují se tajemství vlastní, cizí i státní. Vlastní schopnosti se přeceňují. Je to stav příjemný, pro někoho je to ráj, proto tak často vyhledávaný, mnohými omlouvaný, ostatními právem jako deformace osobnosti zatracovaný.
Nálada je vratká a snadno se mění, též postoje, sympatie a antipatie; chvástavost, beztaktnost vede ke konfliktu, agresi, rvačce. Opilý se stává dravým, sexuálně agresivním i incestózním.Těžká opilost končí bezvědomím a bývá amnézie.
Lehká opilost má sklon k sentimentalitě, ostatní lidé ji označují jako “povznesenou náladu”.U opilého je málo příznivá půda pro “nadpřirozené věci”, nebojí se ani strašidel, ani reprezentanta Policie.
Různí lidé mají různou toleranci alkoholu; někdo se opije po 0,1 l vína, někdo nejeví podstatné psychické úchylky ani po 0,4 l koncentrovaného nápoje. U pijáků tolerance zprvu stoupá, pak opět léty klesá.
Patická opilost je zvláštní opilost; je to mrákotný stav krytý amnézií. Je velmi nebezpečná. Člověk stižený patickou opilostí je jako automat, může být jako běsnící golem.
1. stádium opilosti 1 – 1,5 ‰
 vzniká stav spokojeného a sdílného rozpoložení mysli, veselý výraz obličeje, živá mimika, výřečnost, smích, sebevědomí, rozpustilost, přátelství
2,.stádium opilosti 1,5 – 3 ‰
 nekritický, netaktní, začíná křičet, zpívat. nedbá o své okolí, impulsivní, nepromyšlené jednání- neumí kontrolovat řeč, obličej rudne, neuspořádané pohyby, závratě, vrávorání, vidí dvojitě
3. stádium opilosti 3 – 4 ‰
 akutní otrava – únava, spavost, zvracení, obličej bledne
 opilost se podobá narkóze – úplné bezvědomí, necitlivost a mimovolné močení a pokálení
 svalstvo je uvolněné, tep mělký, pomalé dýchání, zornice nereagují
Typy konzumentů alkoholu:
Pitím alkoholu si lidé neuvědomují, že si pěstují návyk na pravidelnou konzumaci. Lidi, kteří požívají alkohol můžeme rozdělit do čtyř skupin podle toho, co od alkoholických nápoji očekávají:
Abstinenti – dokáží uspokojit žízeň jakýmkoliv nealkoholickým nápojem, požívání alkoholu v sebemenším množství odmítají. Je jím ten, kdo nepozřel alkoholický nápoj alespoň po dobu tří let. Jsou to nečastění děti ve věku 5 – 6 let
Konzumenti – Žádají od alkoholických nápojů jen tekutinu a chuť. Dospělý konzument pije vhodný alkohol ve vhodném množství a ve vhodném věku, tj. asi 7 – 10 gramů alkoholu, které játra vstřebají do jedné hodiny. Patří sem malé procent mužů, větší procento žen a bohužel velké procento mládeže.
Pijáci – žádají účinek alkoholu – euforii (dobře se cítit), příjemnou změnu nálady, obveselení, úlevu, odstranění potíží a duševního napětí, zapomnění apod.

Labels: