Thursday, May 06, 2010

Alkohol

Dnes už nikdo nezpochybňuje fakt, že alkohol v malých dávkách a pravidelně požívaný má příznivý vliv na zdraví konzumenta. Tento fakt vyplývá z bohaté řady publikovaných zdravotních studií věnovaných alkoholu, kde se jedná o údaje o více než 350 tisících zkoumaných osob. Alkohol omezuje vznik ischemické choroby srdeční, snižuje úmrtnost na infarkty myokardu a cévní mozkové příhody. Alkohol má i mnoho dalších pozitivních vlivů při rozumné konzumaci, jako např. uklidňující vliv na psychiku, snižuje stresy, podporuje krevní oběh, snižuje krevní tlak. Ale zůstaňme pouze u jeho vlivu na snižování úmrtnosti způsobené CVD. Obecně se dá říct, že úmrtnost se u střídmých konzumentů snižuje o 20 až 50 % oproti úplným abstinentům či naopak alkoholikům.
Z pivovarského pohledu je výborné, že právě prostřednictvím piva se dá - díky jeho perfektní nutriční vyváženosti a fyziologickým efektům - při rozumné, střídmé a kultivované konzumaci velmi dobře uplatnit pozitivní vliv alkoholu. Navíc vysoký obsah vody v pivu (cca 92 %) umožňuje – oproti jiným alkoholickým nápojům – účinně hasit žízeň. Vyšší obsah vody v pivu zabraňuje dehydrataci organismu, k níž obecně vlivem alkoholu dochází. Mezi lidmi se kladný vliv alkoholu na zdraví bohužel hodně spojuje hlavně pouze s červeným vínem. Na publikacích z nedávné doby lze jasně doložit, že z hlediska zdravotních účinků se pivo červenému vínu vyrovná, v mnoha ohledech ho dokonce předčí.

Labels: