Monday, August 29, 2005

indiani

Skutečně pravidelný kontakt s alkoholem si ovšem naši předkové dokázali zajistit až relativně pozdě. Jaký nápoj byl tím úplně prvním?
Odpověď je dosti obtížná. Aby se v primitivních podmínkách podařilo přinutit něco zkvasit, bylo především potřeba použít plodinu (v tuto chvíli pomíjíme med a medovinu, stejně jako nápoje vyráběné kvašením mléka) o vysokém obsahu jednoduchých cukrů. Tuto podmínku nesplňovaly první obilniny ani planá vinná réva či většina ovoce. Například planá vinná réva byla hodně rozšířena na východním pobřeží Severní Ameriky - natolik, že Vikingové, když tuto zemi objevili, ji nazvali Vinland - ovšem místní Indiáni kvašené nápoje vůbec nepili. Dokonce měli díky genetické mutaci sníženou i samotnou schopnost alkohol odbourávat, což bylo jednou z příčin, proč s nimi později zatočila "ohnivá voda" evropských osadníků.