Tuesday, August 23, 2005

Pokracujeme s pivem

Takto získaný produkt se nazývá mladina. Mladinu přefiltrujeme, abychom ji zbavily chmele a zchladíme ji na teplotu asi 5 stupňů Celsia. Zchládlou mladinu zakvasíme pivovarnickými kvasnicemi, přičemž hašení trvá 8-14 dnů. Při procesu hašení by teplota neměla přestoupit 8 stupňů Celsia.
Jakmile se pivo vyčeří a kvasinky se usadí na dno, tak můžeme pivo stáčet do sudu. Poté jej ještě dokvašujeme - během této doby musí být sud uzavřený, aby pivo zachytilo asi 0,3% přírodního kysličníku uhličitého. Toto trvá opět několik týdnů (podle hustoty mladiny). Slabší může dokvašovat 3-6 týdnů, ležáky i několik měsíců (až 8 měsíců). Asi už chápete, proč se jim říkají ležáky:-))