Thursday, August 18, 2005

Pivo

K výrobě piva jsou zapotřebí tři základní suroviny. Je to CHMEL, SLAD a VODA. Ty jsou důležité z materiálního hlediska, ale dalším neméně důležitým faktorem pro výrobu kvalitního piva je samozřejmě to, co mají Češi nejlepší, a to know-how. Tyto věci dodávají pivu tu charakteristickou nevyměnitelnou chuť.
Nejdříve musíme důkladně vyčistit kvalitní ječmen, ze kterého budeme slad vyrábět. Ten by měl po správnosti vstřebat asi 45% své vláhy vody. Při máčení je vhodné ječmen "přivzdušňovat" (mohl by dojít k "zadušení" ječmene). Poté namočený ječmen necháme klíčit na podnosech ve vrstvě asi 10-15 cm silných. Během klíčení je vhodné převracet. Ječmen necháme klíčit až než střelka dosáhne asi 3/4 délky zrna.
což takhle dát si pivo:-) Nyní máme vyrobený tzv. "zelený slad". Poté jej budeme postupně vysoušet asi po teplotách 35 - 50 - 60 stupňů Celsiových a nakonec se dosuší při stálém větrání a teplotě 75-80 stupňů Celsiho.
Po vysušení a odstranění kořínků a klíčků se slad rozmělní v mlínku, důkladně se promíchá a získaný rmut se postupně zahřívá až do varu. Zahřívání by mělo trvat asi 3 hodiny při teplotě 65-70 stupňů Celsia. Během těchto pocesů se přeměňuje (štěpí) škrob v cukr a některé bílkoviny se převádějí do rozpustného stavu.
Uvádí se, že na 1kg sladu se odměří 7-10 litrů vody. Po filtraci se získává tzv. sladina. Nyní můžeme sladinu vařit s chmelem (asi 2 hodiny v množství 3%).