Sunday, November 06, 2005

pivo s bobkem

"Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít" - to se zpívá ve staré české písničce. A nejen písnička chválí bedrník. Toto příjemné zelené koření nejvíce miloval v "zelené omáčce" i velký Goethe.
Bedrníkové listy mají nasládlou, lehce tříslovitou chuť. Podporují trávení, upravují zažívací poruchy. Obsahují silice, vlákninu, sacharidy, pektiny, saponiny, mnoho minerálních látek, hlavně draslík a vápník, vitamíny C, B i karoteny aj. Nejvíce opěvován ve staročeské kuchyni byl bedrník obecný - (Pimpinella saxifraga) - byl u našich předků velice oblíben. Dostal se i do národních písniček a sládkové jeho listy přidávali do piva pro říznější chuť. Z mladých listů se připravuje salát. Kořen obsahuje silici, kumariny a třísloviny.