větší počet hydroxylů → sladká chuť
- inosity = přechodné látky k cukrům
- glycerol: podstatná složka tuků, lipidů
- hydroskopický – v kosmetických přípravcích
- pohlcuje páru a vodu, zabraňuje vysychání pokožky, udržuje ji vláčnou
- využití i ve farmacii
- intenzivně metabolisován
- přísada glycerolu chrání buňky před poškozením při ochlazení (např.konzervace spermií)
Methylalkohol Ethylalkohol
Propylalkohol Isopropylalkohol
Butylalkohol Isobutylalkohol
Sek.butylalkohol Terc.butylalkohol
Oktylalkohol Cyklohexylalkohol
Benzylalkohol
- glycerol: podstatná složka tuků, lipidů
- hydroskopický – v kosmetických přípravcích
- pohlcuje páru a vodu, zabraňuje vysychání pokožky, udržuje ji vláčnou
- využití i ve farmacii
- intenzivně metabolisován
- přísada glycerolu chrání buňky před poškozením při ochlazení (např.konzervace spermií)
Methylalkohol Ethylalkohol
Propylalkohol Isopropylalkohol
Butylalkohol Isobutylalkohol
Sek.butylalkohol Terc.butylalkohol
Oktylalkohol Cyklohexylalkohol
Benzylalkohol
<< Home