Saturday, April 19, 2008

"Asi před týdnem jsme zde měli případ čtrnáctiletého chlapce z Litoměřic, kterého jsme našli na ulici. Byl v tak špatném stavu, že jsme museli volat záchranku," potvrdil zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný. A tento případ není jediný. V prosinci našli ústečtí strážníci devítiletého chlapce, který se zpil do bezvědomí. Ale špatné zkušenosti mají i v dalších městech. Podle ředitele děčínské městské policie Marcela Horáka je nejhorším obdobím konec školního roku a svátky jako Silvestr. "Loni na začátku prázdnin jsme našli mladou dívku, která byla doslova na šrot," vzpomněl si Marcel Horák. V Mostě podobný případ měli loni v dubnu, kdy strážníci našli mladíka, který se opil vodkou.
Strážníci i policisté čas od času dělají ve městech zátahy po nočních podnicích, kde kontrolují, jestli se nenalévá alkohol lidem mladším osmnácti let vysvětlil Horák. Podobné případy znají i strážníci z Liberce. "Ale není to nějak veliký problém, na který bychom se zaměřovali," uvedl zástupce ředitele libereckých strážníků Ladislav Krajčík.
Za to, že někdo nalévá nebo prodává alkohol mladistvým nebo dokonce dětem, nejsou v České republice nijak velké tresty. "Pokud nějakého mladého opilého člověka najdeme, musíme nejdříve zjistit, kde alkohol získal. Ten, kdo mu jej dal, spáchal přestupek. Hrozí mu za to pokuta," tvrdí mluvčí ústecké policie Veronika Beranová.