Saturday, April 26, 2008

Problém alkoholu mezi mladými lidmi přitom není vůbec malý. Podle údajů loňské Evropské studie o alkoholu a jiných drogách je třikrát v měsíci opilých 17 procent chlapců a 10 procent dívek ve věku do šestnácti let. Je to o dvě procenta více než v roce 1999. Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem je u chlapců i dívek pivo. Dívky ale na rozdíl od chlapců daleko častěji pijí i víno nebo destiláty.
Trend, kdy stále více mladých lidí pije alkohol je podle koordinátora Evropského akčního plánu o alkoholu Karla Nešpora, velmi negativní. "Alkohol patří k průchozím drogám a jeho pití v časném věku je pro děti a dospívající rizikovým faktorem ve vztahu k jiným návykovým látkám," uvedl. Spolu s dalšími odborníky se domnívá, že Česká republika proti hrozbě alkoholismu jen nedostatečně bojuje. "Jediným pozitivním rysem bylo mírné zvýšení spotřební daně u destilátů," míní. Česká republika je co do pití alkoholu mladistvými a nezletilými přesto stále srovnatelná se státy Evropské unie. V některých oblastech světa je to mnohem horší. To dokazuje například fakt, že v Moskvě minulý rok dokonce otevřeli speciální záchytku určenou pro děti a mladistvé.
Alarmující informace o růstu počtu podnapilých mladistvých osob nenechávají vedení vzdělávacích ústavů ve všech krajích v klidu. Jejich preventivní programy poukazují i na fakt, že alkohol zůstává oproti problémům s drogami, šikanou či vandalismem v pozadí. „Na našem ústavu jsme případ opilství studentů ještě neřešili. Na druhou stranu je jasné, že se tento problém přenáší mimo školu. Pro mladé lidi dnes není problém sehnat alkoholický nápoj ve stáncích, restauracích či v klubech. Jedinou cestou k nápravě je větší množství kontrol a tvrdší postih těch, kteří nezletilcům nalévají,“ uvedla zástupkyně ředitele uherskohradišťského gymnázia Jana Petrželková.