Příprava sladu:
Slad používaný pro výrobu skotské whisky se vyrábí z ječmene. Způsob sladování je v podstatě stejný jako u pivovarnických sladů, rozdíl je ve hvozdění naklíčeného ječmene.
1. Ječmen je nutno vyčistit od prachu, příměsí apod.
2. Před klíčením se ječmen máčí ve vodě cca 20 oC po dobu 48-72 hodin.
3. Po máčení se ječmen rozprostře na humno a zde klíčí při teplotě 15 oC 3-5 dní. Tloušťka vrstvy se doporučuje 10-30 cm. Ječmen je nutno občas obracet. Délka klíčků by měla být rovna délce zrna.
1. Ječmen je nutno vyčistit od prachu, příměsí apod.
2. Před klíčením se ječmen máčí ve vodě cca 20 oC po dobu 48-72 hodin.
3. Po máčení se ječmen rozprostře na humno a zde klíčí při teplotě 15 oC 3-5 dní. Tloušťka vrstvy se doporučuje 10-30 cm. Ječmen je nutno občas obracet. Délka klíčků by měla být rovna délce zrna.
<< Home