Monday, November 26, 2007

Vyhledávací metody

1a) V první řadě zpravidla nastupuje metoda vyhledávací, tj. detekční trubička či dechové analyzátory.
K orientačnímu zjištění ovlivnění alkoholem se používá zkouška dechu detekční trubičkou DETELCOL nyní ALTEST. Na těle trubičky je vyznačena dělící ryska, která určuje hranici 0,8 g.kg-1 alkoholu v krvi u kontrolované osoby.
Vyšetřovaná osoba je vyzvána, aby vydechovaným vzduchem profoukla trubičku obsahující chemické činidlo do měrného sáčku.
Existence látek, schopných oxidovat v dechu, se chemickou reakcí projeví zabarvením činidla do žluta až do zelena. Podle intenzity zabarvení a délky zbarvení sloupce,a to od hranice 0,8 g.kg-1 nebo nad ní, lze orientačně odhadnout množství požitého alkoholu. Přesné kvantitativní zjištění není možné. Tato zkouška není zcela specifická a reakce činidla mohou vyvolat i jiné látky, např. aceton, ovoce, zubní pasty, ústní vody, bonbony.
Jestliže vyšetřovaná osoba tvrdí, že bezprostředně před kontrolou nebo před dopravní nehodou požila některý z uvedených prostředků nebo snědla větší množství ovoce, kompotů, tak je možné provést po 20 minutách opakovanou detekci, kdy je předpoklad, že za tuto dobu se stopový ústní alkohol a jiné těkavé látky z úst odplaví.

Labels: