Sunday, December 02, 2007

1b)

Vedle výše uvedených detekčních trubiček se používají analyzátory dechu. Známý je ruční analyzátor ALCOTEST 7410 firmy Dräger ze SRN. Množství zjištěného alkoholu v g.kg-1 ukáže tento přístroj na zobrazovací jednotce na dvě desetinná místa, ale nutno mít na paměti, že vypovídací schopnosti těchto přístrojů nejsou o nic lepší jak u detekčních trubiček. Měřící rozsah je od 0,0 do 3,00 g.kg-1. Doba profukování je šest sekund. Přístroj má zabudované kontrolní obvody zabraňující zkreslení měření.
Kromě ručního analyzátoru je používán staniční analyzátor ALCOTEST 7010, který umožňuje specifické stanovení hladiny alkoholu v krvi na základě analýzy alveolárního vzduchu pomocí spektrofotometrie v infračervené oblasti. Toto nelze brát jako důkazní prostředek, protože je zde možnost interference a není specifický.
Přesnost vyhledávacích metod je dána i tím, že u isolovaného měření se nelze (jak vyplývá z teorie měření) vyjádřit, jak ke správnosti, tak k přesnosti měření.
Vyjímkou v tomto ohledu je pouze dechový analyzátor Dräger 7110 MK III, který je uložen v kufříku o rozměrech 400×265×275 mm a o váze 9 kg, který není zatím v ČR používán.
Tento analyzátor splňuje požadavky na analyzátor dechu, tj. přesnost a stabilitu, verifikaci výsledků, specifické měření etanolu, spolehlivou detekci ústního alkoholu, zajištění proti zneužití výsledků, zajištění proti vnějším rušícím vlivům (RFI, mechanické rázy, elektrostatické pole atd.), nízkou váhu a spotřebu energie, malé rozměry a dostupná cena. U tohoto přístroje se drží výrobce hesla, že lepší žádný výsledek, než špatný výsledek.

Labels: