Saturday, December 29, 2007

Výpočty hladiny alkoholu

Výsledek laboratoře prezentuje hladinu etanolu v krvi v době odběru krve. Ke zjištění hladiny v době dopravní nehody, či jiného skutku, je třeba provést zpětný propočet na základě resorpční křivky, udávající hladinu alkoholu v krvi v závislosti na čase. Cílem je zjistit hladinu a jí odpovídající stupeň ovlivnění v době páchání činu, případně pravdivosti výpovědi - obvykle v případě požití alkoholu až po spáchání činu.
Za základ výpočtu hladiny alkoholu v krvi je možno použít pouze spolehlivě zjištěnou hladinu alkoholu v krvi. Propočet se provádí podle Widmarkova vzorce:

Výpočty hladin alkoholu v krvi se provádí dle zjednodušeného modelu, jež se snaží eliminovat různé anomálie a tak výpočty jsou vedeny tak, aby vyšetřovanou osobu zvýhodňovaly.Pokles hladiny alkoholu v krvi za jednu hodinu se označuje jako faktor b (beta) za hodinu. U zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 0,12 až 0,20 g.kg-1 při hladinách alkoholu v krvi nad 2 g.kg-1 dosahuje hodnot až 0,24 g.kg-1. Fyzická námaha nemá na zvýšení eliminace podstatný vliv. Rychlost eliminace rovněž podstatnou měrou neovlivňují farmaka, kofein či jiné tzv. „zázračné pilulky“.
Zpětný výpočet hladiny se provede připočtením eliminovaného alkoholu z těla za dotyčný časový úsek.