Saturday, December 15, 2007

Mnohdy se setkáváme se starším vyjádřením koncentrace alkoholu v krvi v promilích ‰. Vyjádření koncentrace v promilích odpovídá přímo koncentraci v g.kg-1 (1 ‰ = 1 g.kg-1).
Pro medicínské účely se koncentrace alkoholu v krvi vyjadřuje v mmol.l-1 (též jednotka SI). 1 g.kg-1 = 21,71 mmol.l-1.
Výsledek stanovení se uvádí jako průměrná hodnota ze dvou stanovení specifickou metodou plynové chromatografie. Přípustná laboratorní odchylka jednotlivých stanovení je pro koncentraci etanolu do l,00 g.kg-1 maximálně do 0,10 g.kg-1 absolutně a pro koncentrace od 1,00 g.kg-1 je plus, mínus 5% průměrné hodnoty dvou stanovení.
3. Widmarkova metoda se provádí ve Weyrichově modifikaci podle ÚN 84 3156 s tou vyjímkou, že stanovení se provádí pouze jedenkrát a ponechává se možnost objektivního hodnocení výsledku fotometricky.
4. Výsledek stanovení etanolu se udává vždy pouze jeden, a to průměrná hodnota ze dvou stanovení plynovou chromatografií. Musí být přitom dodrženy požadavky na přípustnou laboratorní odchylku a výsledky stanovení oběma metodami se nesmějí navzájem lišit u koncentrací etanolu do 3,00 g.kg-1 o více než 0,20 g.kg-1 a pro koncentraci etanolu nad 3,00 g.kg-1 o více než 0,30 g.kg-1, pokud nejde o krve hnilobné změněné nebo obsahující jiné těkavé látky.
5. Evidence došlého materiálu se provádí pracovníky alkoholové laboratoře. U poštou doručených zásilek stvrzení přijetí laborantka, u osobně doručených zásilek též kurýr. Doručený materiál se eviduje v „příjmové knize“, kde se zaznamenávají i zjištěné nedostatky vzorků i průvodní dokumentace. Po přijetí je všechen doručený materiál označen evidenčním číslem a uložen v uzamčené chladničce alkoholové laboratoře. Pro případné další vyšetření se materiál uskladňuje při teplotě 0 - 4 °C po dobu 8 týdnů. Protokoly o lékařském vyšetření a dokumenty o analýze se uchovávají minimálně l0 let.

Labels: