Škrob
Škrob nejdůležitější surovina pro výrobu lihu.
hojně rozšířen v rostlinách
skládá se z amylosy (20%) - rozpustná ve vodě
z amylopektinu (80%) - nerozpustný ve vodě
Podstata vzniku alkoholu je převedení škrobu na kvasitelné cukry (mal- tosa, glukosa) a následné zkvašení kvasinkami. Na zkvasitelnou formu se škrob nejčastěji převádí zcukřováním za použití sladu. Výhodou sladu je, že se do kvasu dostávají chuťové a aromatické látky.
hojně rozšířen v rostlinách
skládá se z amylosy (20%) - rozpustná ve vodě
z amylopektinu (80%) - nerozpustný ve vodě
Podstata vzniku alkoholu je převedení škrobu na kvasitelné cukry (mal- tosa, glukosa) a následné zkvašení kvasinkami. Na zkvasitelnou formu se škrob nejčastěji převádí zcukřováním za použití sladu. Výhodou sladu je, že se do kvasu dostávají chuťové a aromatické látky.
<< Home