Důkaz ethanolu v alkoholickém nápoji
Pomůcky:
Varná baňka (NZ; 250 ml), vzdušný chladič (NZ), špejle, varné kamínky.
Chemikálie:
Alkoholický nápoj ( vícestupňové pivo)
Postup:
Do varné baňky jsem nalil asi 100 ml alkoholického nápoje a přidal varné kamínky. Baňku jsem uzavřel vzdušným chladičem a opatrně zahříval k varu. U horního konce chladiče jsem přidržoval hořící špejli (obrázek). Po čase se na chvíli rozhořel žlutý plamínek (hořící páry ethanolu): . Tabelovaná teplota varu ethanolu je TV = 78,4 °C. Po dalším povaření (asi 10 minut) se vytvořil v pivu zákal (drobné chuchvalce), vzniklý koagulací bílkovin obsažených v pivu.
Alkohol vytváří s vodou azeotropní směs: Kapalná směs, která za určitého stálého tlaku vře při konstantní teplotě a kterou tudíž nelze rozdělit destilací.
Závěr:
Hořící špejli je nutno přidržovat brzy po začátku zahřívání. Pokus trvá asi 20 minut.
Varná baňka (NZ; 250 ml), vzdušný chladič (NZ), špejle, varné kamínky.
Chemikálie:
Alkoholický nápoj ( vícestupňové pivo)
Postup:
Do varné baňky jsem nalil asi 100 ml alkoholického nápoje a přidal varné kamínky. Baňku jsem uzavřel vzdušným chladičem a opatrně zahříval k varu. U horního konce chladiče jsem přidržoval hořící špejli (obrázek). Po čase se na chvíli rozhořel žlutý plamínek (hořící páry ethanolu): . Tabelovaná teplota varu ethanolu je TV = 78,4 °C. Po dalším povaření (asi 10 minut) se vytvořil v pivu zákal (drobné chuchvalce), vzniklý koagulací bílkovin obsažených v pivu.
Alkohol vytváří s vodou azeotropní směs: Kapalná směs, která za určitého stálého tlaku vře při konstantní teplotě a kterou tudíž nelze rozdělit destilací.
Závěr:
Hořící špejli je nutno přidržovat brzy po začátku zahřívání. Pokus trvá asi 20 minut.
<< Home