Sunday, June 08, 2008

Z nařízení ředitele léčebny a vedoucího lékaře, oddělení 20 je polootevřené a pacientům je povolen pohyb pouze v okolí oddělení. Přísně je zakázán pobyt kolem kolonií a styk s pacienty ostatních oddělení, zejména ženami - pacientkami!!
Pobyt pacientů z ostatních oddělení u oddělení 20 je zakázán. Na oddělení je přísně zakázáno používání jakýchkoliv elektrických spotřebičů, které nejsou v evidenci oddělení a majetkem léčebny (ponorné vařiče apod.).
Na oddělení je zakázána hra v karty, četba nevhodného obsahu a vylepování plakátů s erotickou tématikou.
První vycházka je povolena po měsíčním pobytu, návštěva rodiny po pěti týdnech za předpokladu, že je splněno bodování. Před dovolenkou je třeba, aby rodina navázala kontakt s ošetřujícím lékařem (pohovor manželky, eventuálně jiného rodinného příslušníka s primářkou oddělení, nebo s psycholožkou). Po realizaci dovolenky je třeba, aby manželka (družka, jiný rodinný příslušník) písemně sdělila jak se pacient na dovolence choval a čím se zabýval. Dovolenka se může povolit jedenkrát za tři týdny. Pacientům, dodaných do léčebny rozhodnutím soudu (§72) nemůže být vycházka mimo Dobřany povolena vůbec.
Nedělní vycházka mimo areál léčebny je povolena ve stanovenou hodinu. Civilní oděv se vydává hromadně. Na vycházce je přísně zakázána návštěva hostinců, byť jen za účelem jídla, napití kávy nebo nealkoholického nápoje.
Veškeré výhody pacienta jsou vázány na jeho chování podléhající bodování.
Bez ordinace lékaře oddělení a bez povolení zdravotnického personálu nesmí brát pacient žádné léky, ani ty, které si přivezl z domova. Ordinaci určuje pouze lékař oddělení!! Nedodržení tohoto nařízení se klasifikuje jako porušení léčby!
Jakékoliv porušení léčby ve smyslu boje proti alkoholismu, tedy sebemenší napití alkoholického nápoje v průběhu léčby, používání léků, které nenaordinoval lékař, nedovolené vzdálení se z oddělení, nedodržování denního režimu je stíháno ve smyslu §65 tr. zákona, jsou odejímány nemocenské dávky a pacient je trestán za maření výkonu úředního rozhodnutí.
Všichni pacienti jsou povinní zúčastnit se všech akcí pořádaných během týdne. Omlouvá se pouze nemoc. Zprostit pacienta od povinného programu může pouze lékař.
Je zakázáno půjčovat si ošacení a jakékoliv částky peněz.