Thursday, March 30, 2006

Do druhé skupiny

patří různé destilace a odpařování (vakuová destilace nebo odpařování při cca 45 C odstraní přednostně ethanol, aniž zvlášť ublíží zbytku piva - pak je třeba doplnit vodu, dosytit znovu oxidem uhličitým a přidat stabilizátory) a reverzní osmózy či jiné membránové techniky (malé molekuly jako voda a ethanol projdou póry v membráně, pivo se pak znovu doplní vodou a oxidem uhličitým).

Ještě k preferenci jednotlivých značek nealkoholického piva. Článek je doplněn reklamním textem propagujícím Radegats Birell. Za vznikem tohoto výrobku stála na počátku 90. let snaha předložit něco jiného než pito. Zadání znělo: Připravit nealkoholické pivo, které bude chutí co nejvíce připomínat pivo tradiční (Aby se řidiči v motorestu ptali: Opravdu jste mi dali nealkoholické pivo?). Značka Birell původně patřila pivovaru Hurilamm v Curychu, kam se experti z Radegastu v roce 1992 vypravili na stáž. Technologie (která se dnes již ve Švýcarsku ani nepoužívá) byla licencována, ale v Nošovicích prošla rozsáhlými úpravami.