Technologický postup práce:
1. Ve 12 l vody jsme rozpustili 3 kg cukru při zvýšené teplotě a 7,5 g kyseliny citronové.
2. Cukerný roztok jsme vlili do skleněné nádoby a do roztoku přisypali 2 kg žita.
3. Připravili jsme zákvas - lisované pekařské droždí bylo propráno v kyselé lázni. Do studené pitné vody, předem okyselené na pH 4-4,2 jsme rozdrobili droždí a rozmíchali. Účelem kyselého praní je očistit kvasinky a potlačit bakterie. V kyselé lázní jsme droždí ponechali 90 minut. Občas jsme lázeň promíchali. Na konci praní se na povrchu usadila pěna nečistot, tu jsme stáhli.
2. Cukerný roztok jsme vlili do skleněné nádoby a do roztoku přisypali 2 kg žita.
3. Připravili jsme zákvas - lisované pekařské droždí bylo propráno v kyselé lázni. Do studené pitné vody, předem okyselené na pH 4-4,2 jsme rozdrobili droždí a rozmíchali. Účelem kyselého praní je očistit kvasinky a potlačit bakterie. V kyselé lázní jsme droždí ponechali 90 minut. Občas jsme lázeň promíchali. Na konci praní se na povrchu usadila pěna nečistot, tu jsme stáhli.
<< Home